Pilinszky János: Dél

Pilinszky János: Dél
Örökkétartó pillanat! / Vad szívverésem alig győzi csöndjét, / csak nagysokára, akkor is alig / rebben egyet a meglepett öröklét. / Majd újra vár, latolva mozdulatlan, / vadállati figyelme ezt meg azt, / majd az egészet egyből átkutatja, / nyugalmával hol itt, hol ott nyomaszt. / Egy házat próbál végre messze-messze, / méternyire a semmiség előtt / megvillogtatja. Eltökélten aztán, / hirtelen rá egy egész sor tetőt! / Közeledik, jön, jön a ragyogás / egy óriási közérzet egében – / Céltalanul fölvesz egy kavicsot, / és félrenéz a hajdani szemérem. / Mi látnivaló akad is azon, / hogy megérkezik valahol a nap, / és ellep, mint a vér, a melege, / hogy odatartott nyakszirtemre csap – / Emelkedik az elragadtatás! / Várakozom. Növekvő fényességben / köztem, s egy távol nádas rajza közt / mutál vékonyka földi jelenlétem.

2012. december 7., péntek

Azt mondják

Ravenna lakói azt mondják a Riminiben élőkről, hogy csapnivalóan vezetnek, csak tökölnek és szöszmötölnek az úton. Rimini lakói ugyanezt állítják a ravennaiakról.

Azt mondják, Forlí irigykedik Riminire, mert Rimini gazdagsága nagyobb, lévén ott a tenger, így mindenki odaáramlik pénzt költeni. Azt is mondják, hogy Rimini meg Marche régió Pesaro városára irigy, mert tengerparttal Pesaro is bír, de ott még az ipar is hozzáad a jóléthez (a szomszéd ipara mindig zöldebb, maradjunk annyiban).

Azt mondják, Marche régió irigykedik Emilia Romagnára, mert Romagna híresebb, virágzóbb.

A fene se tudja eldönteni, most melyik régió vagy város dőzsöl jobban, és lehetséges (bár valószínűtlen), hogy mindenki utál mindenkit.

Egy dolog fix: Itáliában identitásalkotó a származási hely.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése